Specialist Spel

Spel is de motor voor de totale ontwikkeling…
Het spel is een essentieel onderdeel voor de zelfontplooiing van kinderen. Zo leren ze verbeelden, manipuleren, zelfverwerkelijking en sociale vaardigheden ontwikkelen.

Soms is het voor kinderen moeilijk om tot spelen te komen. Ze kunnen faalangstig zijn, geen zelfvertrouwen of weinig fantasie hebben. Kenmerken van sociaal-emotionele problemen of autisme zijn andere redenen.

 
 

Een eigen Goastok maken

Bij KICOP “de Goastok” maken kinderen hun eigen Goastok. Deze Goastok wordt als diagnostisch middel ingezet bij het verwerken van ervaringen, zoals angst, boosheid, eenzaamheid en zelfvertrouwen.

Dus heeft u een zorgvraag over uw kind op het sociaal-emotionele vlak, dan bent u bij KICOP “de Goastok” op de juiste plek! Door middel van spel zetten we de Goastok in, zodat u kind spelenderwijs ervaart hoe het is om zich gesteund te voelen en toch op eigen kracht stappen zet.

In de praktijk

Sinds ik in het onderwijs werk, boeit me het spel van kinderen enorm. Het spel van kinderen roept veel woorden in me op, zoals beleven, genieten, ervaren, plezier, inleven, geboeid, emotie, spanning. Ik geniet elke dag als ik kinderen zie spelen. Door spel in combinatie met andere ontwikkelingsgebieden o.a. taal, visuele waarneming, zintuiglijke waarneming, motorische vaardigheden etc. groeien kinderen in hun ontwikkeling.

Dit pas ik ook toe in mijn eigen KICOP “de Goastok”. Wanneer kinderen in mijn eigen kindercoachpraktijk aan het spelen/werken zijn, ga ik met de kinderen in gesprek; waar ze mee bezig zijn, wat het is, hoe ze verder willen gaan. Lopen de kinderen vast in hun spel dan probeer ik via meespelen, verwoorden, communiceren  ze verder te helpen. Vaak zien kinderen dan de eigen mogelijkheden en behoeftes hoe ze verder kunnen gaan.

Bij KICOP “de Goastok” gebruik ik hiervoor de volgende materialen:

  • Handpoppen
  • Uitnodigende/ontdekkende speel/leermaterialen, zoals blokken, auto’s, poppen, winkel, huishoek, constructiematerialen, technische- en onderzoekende materialen, speelkasteel etc.
  • Buitenspelmaterialen; jongleren, ballen, trampoline etc.
  • Gezelschapsspellen
  • Kwaliteitskaarten
  • Expressie activiteiten
  • Eigenwijsjes